Saturday, April 9, 2011

Kungen till Frändefors!





Idag fick Mutomo, 2000 fastboende, besök av Kenyas (39 milj inv.) vicepresident Kalonzo. Anar ni hur stor uppståndelse det skapade här i ödemarken? Från när och fjärran kom man i proppfulla matatas (livsfarliga skraltbussar), på motorcyklar, till fots och leandes på åsnor. Medan finfolket kom i helikoptrar och landade på den partytältklädda skolgården där skolklasser och stamgrupper tävlade om att skapa störst uppmärksamhet inför "den stores" ankomst. Det hela började med mässa kl 10 i 30-gradig värme och pågick kontinuerligt med danser, sång o tal tills han slutligen dök upp i bil vid 15-tiden. Vi satt i vip-tältet någon timma, eller så länge två halvlitersflaskor med vatten räckte och hann precis se honom anlända till stort jubel. Största behållningen var fantastiska tal av skolans 15-16-åringar. Inlevelse , kraftfullt och utagerande. Helt orädda. Sånt ser vi inte hemma. Här har man "speach" på schemat. Nåt vi borde införa! Sen hörde vi från eftermiddagens jobbpass på sjukhuset alla "märkvärdigas" viktiga tal blandat med dunkande Bob Marley-musik. Jo detta var en stor dag i Mutomo. Säkert jämförbart med att Kungen skulle dyka upp på Dalboskolans gård i Frändefors.
Dagens marknad i Mutomo var också präglad av dagens storhet. Myller av folk, fä och vägdammiga bråteshögar med allt tänkbart från levande tuppar till nyregummerade flip-flop av gamla bildäck. Säckar med torkad småfiske ger i den stillastående tropiska Zenithettan en kraftig doftupplevelse tillsammans med den tunga transpiration som utsöndras från alla anfäktade kroppar som trängs i dammet, osedda av vattens helande verkan sedan veckor. Mitt i allt stannar tiden still ett ögonblick när en man kommer dragande på en träkärra lastad med en vackert skimrande sammetskista, för en sista färd i lördagseftermiddagens allmänna villervalla.

1 comment:

  1. Påminner lite om Populärmusik från Vittula... Min helg har kantats av födelsedagar. Först firade vi Isabell i fredags sen Moa igår. Kul! Anna Wennerblom var också här och sov hos mig! Jag och Lisa har bestämt oss för att åka till Smögen över påsk. Tar tåget dit och åker med E & F tillbaka. Längtar verkligen dit!
    Puss o kram

    ReplyDelete