Saturday, April 16, 2011

Födelsedag






Några av resans höjdpunkter kommer att inträffa idag. Lars fyller år, och vi vakar mer än halva natten på ett halvsunkigt hotell på grund av att en gospelkyrka kör högljudd skanderande mässa omväxlande med entonig musik i högtalare alldeles intill ända till k 05!!! Vid 3-tiden var Lars nere i bara kalsongerna och försökte förmå mannen i receptionen att gå bort och säga till, men förgäves. Således var vi lite sega på morgonen, och Lars tyckte det var lite påvert när han bara fick sång och inga presenter, och inget kaffe på sängen…Vi gjorde en långpromenad-jogging genom stan, för att återse mina slingervägar, och så blev det god frukost och dusch.
Sedan kom sister Margaret till oss och vi satt i hotellparken och samtalade om hennes arbete, hur hon använder pengar hon får, vilka projekt och idéer hon har för framtiden. Man kan inte annat än beundra hennes engagemang och styrka, hur hon aldrig väjer för svårigheter , orättvisor eller hemskheter. Vi fick lära oss en hel del nytt, och vi fick också en bra redogörelse om hennes ekonomi, vilket delvis var syftet med resan.
Sedan utflykten till "sommarstugan"! Margaret fick alltså en bit jord av några bekanta för 6 år sedan några kilometer utanför staden, och hade, när jag var här för två år sedan, en dröm om att bygga ett hus där. Med hjälp av de pengar vi skickat ned sedan dess, har hon nu ett jättefint hus, med stor odling av olika grödor och frukter ikring. Det finns en borrad brunn med mycket vatten, vattentankar till regnvatten, pump, septitankar för avloppet. Inne är det framdraget för elektricitet som bara väntar på solpanelerna på taket och batterierna som redan är betalda. Mycket imponerande och roligt!! Lars blev firad med sång och presenter, förutom att vi fick en riklig födelsedagsmiddag. Sammanlagt var vi 25 personer som skrattade, sjöng och hade roligt, det var en mycket speciell fest. Margaret har en förmåga att leda och få människor att arbeta för sig och barnen, så det kom folk från alla håll och fixade med matlagning, dukning, disk, lek med barnen, ställa fram bord osv. Det hon nu önskar sig för att få allt komplett är en kombinerad kyl/frys, en liten kvarn så hon kan göra egen solrosolja, samt att bygga en röd svensk trästuga som gäststuga för pojkarna. Om jag känner henne rätt finns allt där inom ett år…
Vid hemfärden till stan tornade de mörka molnen upp sig bakom oss, en regnbåge gick ner precis över hennes mark, och en bra kvällskur med åska försedde hennes mark med välbehövlig väta. "God bless her" kan man gott säga.
Som grädden på moset visade hon oss också en markplätt i stan som hon fått som "presidential award" för att hon engagerade sig så under oroligheterna efter valet för tre år sedan, så att man slapp att få flyktingläger här i stan. Det innebär att hon i framtiden kan slippa hyra hus och på så sätt minska fasta kostnader. För dem som är intresserade att hjälpa henne ger vi gärna mer upplysningar framöver.

1 comment:

  1. Hahahaha! Jag kan se dig i kalsonger kl 3 när dom sjunger gospel!!
    GRATTIS Lars på födelsedagen från oss i Norrköping! Det är så härligt att läsa er berättelse. För en stund sen kom Eva och jag hem efter att ha sjungit Matteuspassionen av Bach i en tretimmarskonsert. Fantastisk musik!
    På vägen hem såg vi samma måne som snart är full. Och då är det snart påsk. Ni får berätta hur påskfirandet utspelar sig.

    ReplyDelete