Wednesday, April 27, 2011

Gäster..





Både i går kväll och idag har vi haft gäster i stugan! I går fick vi oväntat besök av Karl-Erik Aronsson och hans son Thomas. Karl-Erik har varit här många gånger som tandläkare, och gjort mycket för missionssjukhuset, bland annat generatoranläggningen. De reser runt några dagar, och hälsar på här och hos familjer de stöttat under åren.

Dagen idag var lugn för mig men rätt mycket för Lars. Jag hade dock en 18-årig kille jag lade in, som kom efter att ha hostat i 3 år! Nu var han så andfådd att han knappt klarade att gå, han hade 56 i Hb, och en mycket utbredd tbc med kaverner på lungorna. Han kommer ju aldrig att kunna få full kraft och funktion igen, även om han genomför behandlingen som är kostnadsfri. Jag ger honom intravenös antibiotika, startar tbc-behandling, blodtransfusion, järn, folsyra, salbutamol och syrgas över natten får vi se om han orkar sitta upp morgon. Egentligen borde han ha hiv-infektion också, men det är inte alls säkert, det är inte så vanligt här som i Homa Bay. Man kan undra varför man inte kommer tidigare…?

I kväll hade vi bjudit alla läkare och CO (= clinical officers, mellanting mellan läkare och sjuksköterskor som sköter mycket av det dagliga arbetet här på avdelningar och mottagning) på middag. Vi hade en trevlig kväll med mycket skratt, och de uppskattade maten och drycken. Dr Amollo, som är kirurgen här, gör ett fantastiskt arbete, och har en härlig humor och ett lättsamt sätt. Samtidigt är han noga med att hålla ordning på CO, och kräver att de redogör för sina fall på morgonmötet och talar om hur de tänker i sina medicinska bedömningar.

En bild på en pojke med hemgjord leksak fick också komma med...

Skype i kväll med tre av fyra "barn", både de och vi börjar bli pirriga inför vårt gemensamma äventyr nästa vecka.

No comments:

Post a Comment