Friday, October 10, 2014

Fredag i Kenya

Nu är första arbetsveckan över, och det märks här, som hemma, att helgen stundar. Uppe vid stora vägen finns det lite småshopar där man bland annat säljer pommes frites på Kisimapotatis från farmen, friterade i majsolja som också är härifrån. Där kom den ena jeepen efter den andra in för att handla, ungefär som på pizzeriorna hemma.
Alla har dock inte möjlighet till detta som ni förstår. Farmen är välbärgad, och 700 människor arbetar här i jordbruk (vete majs potatis), djurhållning, i rosenodlingarna, eller med skogsbruk och sågverk. Man har byggt upp en skola, och även ett hälsocenter, där Lars arbetar i en liten klinik. Googla på Gundua Health Center så ser ni att kronprinsessan Victoria var här och invigde för några år sedan! Ägaren till farmen heter Charlie Dyer, och hans morfar kom till Kenya från England 1920. Han är gift med Sara, född Spendrup, och hon sysslar med boskapen, hästar, skolan, hälsocentret med mycket mera. Apoteket Hjärtat och Intellecta är sponsorer till Hälsocentret. Vi har väl inte fattat allt hur det hänger ihop här, men ungefär så är det.
Jag (Helena) är ju däremot ute med Rotarys jeepline, och vi kommer ut mer i fattiga byar, och på småställen där inte mycket pengar till läkarbesök finns. Jag tycker mig ändå kunna se en stor förändring i sjukdomspanoramat sedan jag var här första gången för fem år sedan. Nu dyker det upp allt mer patienter med högt blodtryck och diabetes, men allt överskuggande är att man söker för mycket värk. Många har ju arbetat hårt i enkelt jordbruk, burit ved och vatten, och nu när man lever längre kommer artrosen och spondylosen i leder och rygg som brev på posten. Några barn med undernäring ser vi inte, vi behöver inte dela ut grötpulver. Det är ju



en rikare del än till exempel Homa Bay som är torrare,  och dessutom har malariamyggor. HIV-frekvensen är inte alls lika hög här, jag har inte tagit ett enda test än, på tidigare ställen kunde man hitta flera nya per dag...
Denna helgen har man hästpolotävling på farmen, massor med hästar och mycket typiskt engelskt folk här. Vi tittade på en stund innan vi tog oss hem för fredagsmys. Av olika skäl har vi fått byta hus, och bor nu väldigt fint med vacker utsikt!

1 comment:

  1. Jättekul att läsa om era Äventyr Helena! Särskilt gripande var inlägget om de tre föräldralösa familjerna. Hur kan man bidra? Sköt om er och fortsätt gärna posta på bloggen!

    ReplyDelete