Tuesday, October 14, 2014

Blandad kompott

På helgen var vi i ett naturreservat, Borana, ganska nära där vi bor, men ändå tar det tid att köra, för visste man inte att man skulle dit hade man nog trott att man var helt fel, och körde i en uttorkad flodbädd eller liknande. Det var väldigt trevligt ställe, vi fick fin service av ett ungt par som driver det hela ett tag nu när den ordinarie är på mammaledighet. Man arbetar främst på att rädda noshörningarna som decimerats i antal helt katastrofalt, då tjuvjägare är ute efter hornen som afrodisiakum på asiatiska marknaden, sjukt! Vi gjorde walking safari med en beväpnad guide, och beundrade utikten från Pride Rock som är förebild till Simbas klippa i Djungelboken. Vi gick också i en 400 meter lång hängbro uppe bland trädkronorna för att se växtlighet från ovan. Lars tog ett dopp i en lagun under ett vattenfall, så ni förstår att vi hade det härligt!
På hemvägen veckohandling i Nanyjaki, det hann bli mörkt innan vi var hemma, lite kusligt att köra, för det rör sig väldigt mycket djur och människor till fots och på olika fordon hursomhelst på vägen, inte alltid med ljus på. Nu har vi handlat gummistövlar...
Nu är veckans första två kliniker avverkade, båda med ganska mycket patienter, välordnat. Ofta är det ju arrangerat i en bykyrka av hälsokommittén på orten. Bilden på Jesus på väggen är en vit man med blåa ögon! Vi börjar därför oftast med en lång bön på swahili, och sedan pratar sköterskan och jag om något ämne. Vi försöker informera om skillnad mellan virus och bakterier, och att man inte ska använda antibiotika i onödan, vilket tyvärr ofta görs här. Egenvårdsråd om rent vatten, vaccinationer, vätska vid diarrésjukdomar, och krämpor som blir vanliga med stigande ålder. Nästan alla har värk av olika slag, och det är inte att undra på med det hårda jordbrukarliv de flesta för, utan några maskiner till hjälp. I dag var det många som ställde frågor också, tyfus, brucellos, reumatism, malaria och demens var på tapeten! Efter ett par timmars mottaging






får vi en liten paus då det ofta serveras sött thé med mjölk, samt kokt potatis och kokt arrowrot! Ibland lite sött vitt bröd eller ett ägg, bananer, mycket kolhydrater alltså. Många är väldigt slitna och medfarna, men de väntar tålmodigt, och är tacksamma. 
Ikväll var jag ute på min första joggingtur sen vi kom hit, det gick väl an att springa de långa nerförsbackarna förbi alla växthusen, men uppför fick det bli intervall.. Vi får se om man möjligen kan korta gåendet succsesivt, och springa hela vägen upp sista veckan?! Alla väntar på regnet, det blåser till ibland så det knakar friskt i väggarna, ibland kommer några droppar så det håller på att öva sig.

No comments:

Post a Comment