Sunday, October 26, 2014

Finbesök och det stora berget..

Nu är det söndag kväll och mycket har hänt sedan i onsdags!
Vi har haft finbesök från Sverige här i Kisima under ett par dagar, då ordförande för Rotarys Läkarbank, Margareta Wargelius, och sekreteraren Göran Wahlgren har varit här. De är på rundresa tillsammans med koordinatorn Daniel Muruka och chauffören George Njau från Kenya till några av de ställen Läkarbanken fortfarande har verksamhet. I takt med att samhället öppnar egna hälsostationer och ser till att sjukvården fungerar, ska Läkarbanken förstås avveckla sin verksamhet, och lämna över till lokala inhemska krafter.
Det var väldigt trevliga och givande dagar för alla tror jag, Margareta har varit ute flera gånger och arbetat, men för Göran var det första gången. Det har också pågått ett projekt här i Kisimatrakten med att utarbeta ett program för omhändertagande av blodtrycks- och diabetespatienter av de lokala hälsokommittéerna, samt distriktssköterskorna, så vi hade möte med översköterskan Mrs Karani och den samordnande sköterskan Mary Brown. Det verkar kunna landa och komma igång på ett bra sätt snart. Tyvärr ökar förekomsten av dessa sjukdomar snabbt då folk blir mer välnärda. Dr Jeff Irvine från Californien/Sverige har även tittat på astmaförekomst hos skolbarn, och antibiotikaresistens i området. Man överförskriver antibiotika något enormt här hos privatläkare, clinical officers (mellanting mellan sköterska och läkare) samt hos sköterskor, förutom att man kan gå in själv och köpa vilka preparat som helst på apoteket/chemistry. Det innebär att många bredspektrumantibiotika inte verkar längre, men glädjande nog kan vi skriva samma som hemma, dvs rent enkelt penicillin vid luftvägsinfektioner, och gamla välkända Furadantin med god effekt på urinvägsinfektioner.
Helgen i övrigt tänkte Lars och jag utforska en liten del av det stora berget Mount Kenya, i vars skugga vi bor. Efter möten och avsked for vi därför iväg för att vandra en bit upp på de alpina ängarna på Sirimonleden, som är en av de leder som finns upp till toppen. Vi for förbi en av de mottagningar jag har väldigt nära gaten till nationalparken. Ovanför där höll man på med vägarbete, vilket innebar att en lång del av den första branten var en enda stor gyttjesträng som verkade omöjlig att forcera för vår stackars RotaryDoctors Nissan-van, men med extraeffektiv 4-hjulsdrift inkopplad lyckades Lars få upp den till nära trädgränsen. Vi vandrade sedan upp till en camp där vi lunchade. Det hade mulnat på så vi såg inte toppen längre, men ett "Global Athmosphere Observation Centre" som ligger ännu högre upp. Ett ungt amerikanskt par satt och pustade ut efter att ha nått toppen den dagen, de hade lämnat sin övernattning på andra sidan berget kl 2 på morgonen och var vid toppen vid soluppgången, och hade sedan kommit ner till "Old Moses Camp" där vi träffade dem. Vi var vid 3300 m men toppen är på 5000 meter. Man märker tydligt att det är högt, för man blir mycket andfådd fast man går sakta. Det var väldigt vacker växtlighet utefter bergskanten, många väldoftande vedartade örter och tät vegetation.
Vi tog oss sedan ner och fortsatte mot staden Nanyuki, där vi bokat på ett fint hotel, Mount Kenya Safari Lodge, Fairmont hotell. Vi fick ett rum ner mot floden i ett litet hus med egen öppen spis. God middag, och TV första gången på flera veckor, El Classico!
I dag söndag utnyttjade vi flera av hotellets aktiviteter i det fina vädret, 9 håls golfbana, promenad i en stor häcklabyrint, bad i swimmingpoolen, rundvandring i deras egen conservatory-park, dvs de räddar utdöende djurarter, genom att föda upp, skydda, och utplantera dem igen om möjligt. Dessutom god mat och dryck i baren och restaurangen som exakt genomkorsas av ekvatorn! Man tar för sig av maten på norra halvklotet, och äter den bland en massa kringströvande påfåglar i trädgården på södra halvklotet!
Efter veckohandlingen på Nakkumat är vi nu åter i vårt lugna hus framför brasan på landet..














No comments:

Post a Comment