Tuesday, May 10, 2011

Farliga Nairobi




Att skiljas är att dö en smula. Vi har lämnat Kenya. Bakom oss har vi alla underbara upplevelser och möten med människor som gjort så starka intryck.

Helena var här för två år sedan och därmed bättre förberedd. Jag var informerad, men kunde inte föreställa mig att mötet med ekvatorialafrika skulle skapa en så ögonblicklig kärlek. Här finns mycket av det vi saknar hemma. Värmen, som jag trodde skulle bli knäckande, visade sig vara exakt anpassad till en nordisk kropp. 27 - 29 grader torr värme dagtid och en morgontemperatur kring 20 är sannolikt perfekt för Homo Sapiens. Lugna, vänliga och tacksamma människor som ser dig i ögonen och hälsar dig med "good morning" eller "jambo". Naturupplevelser utöver allt du kan föreställa dig. Såväl till vardags i Mutomo som under våra safaris.

Nairobi ska ju vara en av klotets "lömska" huvudstäder för risken att bli robbad eller nerslagen. Helena o jag har gått runt här några gånger, utan att känna av det hotet, men idag blev Nairobis dåliga rykte verklighet för oss alla. Sophia och Emil hade inbrott på rummet i stans flottaste hotell, det ärevördiga Stanley Hotel,uppkallat efter den store upptäcktsresanden. Som väl var försvann bara kontanter, men det blev någon timma med hotellets säkerhetschef och en försening, som gjorde att de fick göra en snabbrunda på Karen Blixens museum, vilket var det sista guldkornet i den rad av sevärdheter som Helena arrangerat åt oss under denna Afrika-turné. Alla hade före resan hit sett filmen "Out of Africa" där Meryl Streep och Robert Redford karaktäriserar Karens egen kärlekshistoria, när hon kom hit till Afrika för hundra år sen och levde ut sin passion med äventyraren Finch Hatton.

Här splittras vår familj när Emil, Sophia, Oskar och Kajsa reser hem till vardagens strävsamheter, medan Arvid, Erika, Helena och jag svävar vidare på små paradismoln mot vitstrandade palmskuggsbad på äventyrsön Zanzibar.

No comments:

Post a Comment