Wednesday, March 11, 2009

Small business and Big Five

Nytt forsok!
Satt har igar kvall efter att vi haft ett intermote mellan de tva jeeplinjernas personal och skrev en lang stund och precis nar jag skulle sanda det blev det stromavbrott och allt forsvann, sedan skulle vi pa Rotarymote sa nu gor jag om det och sparar succesivt!
Small business ja; det ar vad de flesta sysslar med har. Om man inte driver sitt eget jordbruk som sjalvhushall sa har man en liten bod eller ett bord av slanor med bananbladstak, eller ett skynke direkt pa marken med lite forsaljning av egna grodor, ananas, agg, frukter, majs, pannkakor och munkar, eller saker som klader-gamla och nya- skor (hemmagjorda flip-flops av bildack) baljor, dunkar. Man kan ocksa ha en lite verkstad med cykelreparation, snickeri for mobler och kistor, smedja dar en kvinna snurrar pa ett cykelhjul som driver balgen till glodbadden. Sedan hamrar man stalet for hand till hackor och plogblad. Man kan koka sockerror till socker, eller jasa till alkoholdryck, branna tegel, ha en fottrampad Singersymaskin och sy upp klader pa verandan(det ar ratt prestigefyllt). I Migori som vi passerade i helgen finns dock en storre sockerfabrik, och aven maskiner som transporterade sockerroren dit. Det kandes nastan som pa Oland forr, eller i Lund nar betlassen gick i langa tag och smutsade ner och orsakade trafikstockning! De tappade ratt mycket ror som bildacken sedan mosade pa vagen.
Mannen har ofta en lite taxirorelse med cykel eller mc utan att ha sa mycket trafikkunskaper, vi ser ratt manga som skadat sig nar de kort omkull eller barn som fatt in fotterna i hjulet.
Man har stallen man kan fa ladda sina mobilbatterier, de flesta har ju inte el, dar kan man ocksa fylla pa kontantkort, det ar billigt att ringa har. For 5:- ringer man mycket.. Sma internetstallen och kopieringskontor finns det, och mycket drivs av kvinnor.
Rotaryklubben har som ett av sina projekt att hjalpa framforallt kvinnor i slummen med mikrolan, 5-50 kr som de far lana i en manad och sedan betala tillbaka med 10% ranta. Det fungerar bra, de ar palitligare med aterbetalningarna an mannen, och hjalper till att utveckla deras sma rorelser.
Sedan var det Big Five! Vi hade en fantastisk helg i Masai Mara, bodde i mysiga lyxtalt med varmvattendusch och toa, at mycket god mat med ostar och desserter som vi inte fatt sedan vi kom hit (annat an fruktsallader forstas). De hade ocksa pool vi kunde sola och bada i en stund (solen branner hart). Tva massajer holl foredrag om sin kultur och tradition, mycket intressant. Nar vi pa vagen dit passerade in i Rift Valley och massajland andrades hela landskapet fran att ha varit helt uppodlat till att bli hagmarker for deras betande djur. De odlar inte utan ar fran borjan nomader och lever pa mjolk och blod fran sina djur. Kottet anvands bara rituellt. Sa hade vi forstas safariturer, en pa eftermiddagen och en pa morgonen, sammanlagt 9 timmar da vi sag en otrolig massa djur, och aven en del dramatiska saker. Vi sag giraffer, zebror, allehanda antiloper och gaseller, noshorningar, elefanter, schakaler, hyenor, lejon, vartsvin, geparder, bufflar, flodhastar, krokodiler, olika apsorter, vackra faglar etc. Tva unga geparder jagade en serval, ett slags halvstort kattdjur, men de fick ge sig for katten var sa ilsken! En hyena flydde undan tva forfoljande schakaler med en halv gasell som byte, och en annan hyena hade en helt nyfodd unge med navelstrangen kvar..Att nagon gang i livet fa uppleva detta ar mycket maktigt!
Nu ar det vardag igen, och igar hade vi som sagt arbetsplatstraff, jag tror inte de haft sa manga tidigare, men vi har kant att man har ratt olika policy pa de tva linjerna sa vi ville konfrontera dem med det. Det blev en bra diskussion, som tidvis var lite hetsig, och inte helt ovantat eller ovanligt kom att handla en del om kvantitet kontra kvalitet, och om det behover vara ett motsatsforhallande...Jag tror anda bada lagren tog med sig en del nyttigheter hem, och att man inte ska vanta sa lange med nasta mote.
Sedan var vi pa Rotarymote som "vanligt", och det var trevligt och uppskattat tror jag. De har ju en hel del projekt pa gang, och vi traffade ocksa en medlem vi inte sett forut, och det visade sig att han ager hotellet vi har motena pa, the Hippo Buck (googla garna!)
Ja nu racker det val for idag! Grattis Arvid och Viktoria imorgon, och ocksa Bert som fyller 60! Hurra!
Kolla in var vi bodde i Masai Mara pa www.andbeyond.com Kickwa Tembo, Tent Camp

2 comments:

  1. Hej Mammsen!
    Nu har jag tagit igen ett långt uppehåll från denna sidan, inte för att jag inte gillar den.. Jag har super duper mycket att göra som du vet. Klinik 8-17 och tentapluggefter det till 20. Slitigt. Gör att man blir förkyld tydligen.. skit också, plus att nässelutslagen kommer tillbaka. Irriterar mig!
    Men imorgon är det fredag då ska vi bara plugga till fem sen är det bio och på lördag kantas en heldag i skolan med festivifestival såklart! Nu ska det röstas och VINNAS!
    Hoppas du får en härlig helg. Önskar jag kunde komma ner och vara med ett slag. Men det kanske blir min tur att göra jobbet nästa gång!
    Tänker mycket på dig!
    Kramar!!!

    ReplyDelete
  2. Jo, lite sugen blir man. Ser helt underbart ut på den där hemsidan. Fast det var rätt skönt isolen på balkongen på Smögen oxå. Trägolvet var alldeles varm. Jag la mig ner med jackan under huvudet och drömde mig fram till maj. Tänk va många härliga frukostar vi ska ha där i sommar. Satt o tjôta en go stund med Gösta o gubbarna i affären innan jag drog hem. Stängde av värmen i källaren. Allt är jättefint. PoK

    ReplyDelete