Tuesday, March 24, 2009

En fantastisk kvall..

I gar kvall var vi inbjudna pa middag till syster Margarets hem for foraldralosa barn. Hon har tva hus, de aldre barnen gar pa internatskolor, och sammalagt har hon tagit hand om 210 barn sedan hon startade 1987!

Det ar valdigt pyntat och ombonat, och de hade lagat mat i massor, olika ratter som vi bjods pa efter handtvatt och bordsbon. De aldre barnen och nagra damer passade upp oss, och Margaret ar en spenslig lang person med mycket personlig utstralning som styr allt karleksfullt med sma vinkar bara. De sma barnen kom hem fran det andra huset efter nagon timme och da bjods vi pa sang, poem, diktlasning, och mycket skrattande. Alla fick ordet en gang var att beratta vem de var och vad de hade for drom med sitt liv, bade stora och sma. Sammanlagt var vi kanske 15-20 personer. Det hela avslutades med ett skrattande tag, nastan som lucia, med sang och rytminstrument, varefter de delade ut foton och presenter till oss! Vi faorsat ju att det finns en baktanke att vi ska bidraga till verksamheten, men samtidigt ar varmen och gladjen verkligen akta.

Margaret berattade att hon varit nere pa turisthotellet tidigare pa eftermiddagen for att maila lite, och da var ett par av de minsta barnen med, for de vill inte garna att hon lamnar dem. De brukar leka har i parken, och ar kanske 2-3 ar gamla. Det var tyst och lugnt, men efter ett tag kom en av kyparna och ville att hon skulle betala en nota pa over 1000 shilling (100:-). Da visade det sig att barnen hade satt sig vid ett bord dar hon inte sag dem och bestallt in pommes frites och coca-cola!! De hade blivit serverade, alla skrattade gott, jag tror hotellet bjod dem, for Margaret sa forstas att hon inte hade nagra pengar och inte var tillfragad om de fick ata, hahaha..

Hon ar nunna, men jag tror inte hon ar vigd riktigt, det ar for mycket teaterapa i henne, men hon ar katolik.

Annars ar kyrkan dar jag ar i slummen pa torsdagar nagot som jag tror liknar Salemkyrkan. Det finns mycket baptister, 7:edagsadventister mm. En liten moske finns har ocksa, men det ar inte mycket muslimer i denna delen av landet, daremot upp emot norr och oster mot Somalia, Eritrea, Sudan. Darmed ar det inte heller vanligt med omskarelse, varken av flickor eller pojkar. Man propagerar dock for att omskarelse av pojkar ska okas for att minska risk for HIV och livmoderhalscancer. Delvis ar det ju bara indirekta samband, men kanske manga backar sma..

Ett mycket storre problem ar ju polygami och att man arver hustrur, samt den allmanna promiskuiteten parat med att man skyddar sig daligt och startar tidigt.

Nagra saker till jag tror jag glomt; vi har sett VI-skogen, det kan ju vara roligt for alla er som bidragit under arens lopp att den finns i verkligheten. Uppe vid Kericho var det stora arealer odlad skog. Den vaxer oerhort snabbt, gar att hugga ner efter bara 4-6 ar, lite beroende pa tradslag! Dar kan man snacka om avkastning. Det ar cypress och nagot de kallade for Bluegum tror jag, nagot slags hart redwoodtraslag.

Lite orligt ar det i hela landet, men sarskilt i Nairobi, dar det varit studentupplopp senaste veckan efter en polis skjutit ihjal en student.

Nu ska vi strax ivag pa sista Rotarymotet, och sedan kommer det norska paret redan ikvall, det blir spannande. Nagra dagar kvar att jobba, jag hade tankt att jag skulle beskriva en patientlista en vanlig dag sa ni ocksa far en kansla for hur man mar och vad man soker for..
Pa torsdag har vi lite avslutningskalas for vara skoterskor, vi har varit och handlat chips och "soft-drinks", det vill de garna ha, sedan blir det lite mat och nagra kakor ocksa.
Halsningar till alla

2 comments:

  1. Ja man förstår att de har en baktanke. Vad är det dom vill att ni ska göra? Kommer ni göra nånting?
    Jag har ju som sagt klarat tentan! såå skönt!
    Nu är det exakt en vecka kvar till nästa test. Mycket som ska hända innan påsk. Efter påsk är vi äldst på skolan då alla K10:or går ut på FÖS!
    Ojojoj jag är nästan nervös. haha! Vi har börjat ha hand om jouren och alla specifika ämnesområden är avklarade så nu är det bara allmän tandläkarvård för barn och vuxna som gäller!

    Ha nu en skön sista period där nere och ta det lugnt på hemresan så ses vi snart.
    Jag och Ola åker till Östersund den 7:e april och kommer tillbaka till malmö den 13:e.
    MEn vi hörs ju på söndag!
    tusen kramar!
    erika

    ReplyDelete
  2. Kara Helena!

    Det ar inte svart att forsta att Du passar som hand i handske dar Du ar och verkar. Din analys av allt kring Dig och som Du sa fargstarkt formedlar, ar skrammande, men visar ocksa att mycket sakert kan goras med relativt enkla medel, medan annat kraver genomgripande strukturforandringar. Man forstar att Du kanner Dig nojd med Ditt arbete och vi som foljt Dig vill garna understryka hur imponerade och stolta vi ar for allt Du utrattat.
    Har i Canada ar allt tvartom. Lyx och overflod. Sloseri och njutning. Kontrasten ar kuslig. Vi far ta den diskussionen nar vi ses. Vi har mycket att tala om och att utratta oxa tror jag. Vi langtar alla att fa ha Dig nara igen, mest jag.

    PoK

    ReplyDelete