Thursday, March 26, 2009

Olycka och slutspurt..

Har star livet aldrig stilla. Vara norska kollegor skulle anlanda pa tisdag kvall, och blev upphamtade i Kisumo av en av vara chaufforer, Paul. Efter att ha kort en timme borjade det morkna, och plotsligt dyker det upp en gaende person, som nar han korsar vagen, plotsligt gor en helomvandning, trots Pauls tutande, sa han blir pakord och avlider omedelbart. Detta ar ju fruktansvart, och har aldrig hant Rotarydoktorerna tidigare. Ingen i bilen blev skadad, men det blev ratt mycket platskador. Det norska paret fick efter besok pa polisstationen fortsatta till oss i "taxi", men Paul fick stanna i haktet till nasta dag. Mannen blev antagligen helt forvirrad, eller radd, och missuppfattade situationen, eller begick han sjalvmord. De stannade inte pa platsen, for da ar det risk att man blir lynchad, utan de akte direkt till polisen for att beratta och bli forhorda, och det var val ratt, aven om det for oss kanns helt fel, speciellt om man ar doktor att "smita"
Det var ju en tuff start for dem, men de ar vid gott mod och har varit med oss ute pa klinikerna idag. De ar i 60-arsaldern, och har tagit ett sabbatsar for att "back-packa", resa och jobba pa olika stallen. De startade som batdoktorer i Kambodja i 3 manader till folk som bor ute pa flytande oar gjorda av flottar, sedan har de rest genom Vietnam, Thailand, Malaysia, Indien, och de senaste manaderna i Afrika, sa for dem var det skont att fa komma till ett eget "hem" for nagra veckor. Jag ska vidarebefodra deras blogadress senare.
Vi har nu en dag kvar, och jag hade tankt beskriva en vanlig dag medicinskt, men det far nog ansta till imorgon, eller nar jag kommit hem. Vi har gjort ratt omfattande statistik varje dag som ska sammanstallas. Nu ska vi gora vara slutakninger, och betamma vart aterstoden av var fattigkassa ska ga till. Jag ger skrivbocker och pennor till klassen for vuxna analfabeter i slummen, till Yussufs (var 1:e chauffor) nystartade samtalsgrupp for ungdomar med avseende pa HIV och samliv, samt till syster Margarets barnhem tror jag.
I eftermiddag har vi haft litet avskeds- och valkomstparty pa var veranda for de tva linjerna, Monica vart hembitrade, vara chaufforer och en tjansteman-Nikkanor- fran kontoret har var ocksa med. Det var trevligt, vi bjod pa lite dricka och mat och holl lite tal mm.
Snart ater pa moderjorden halsar Helena

1 comment:

  1. Som det inte rackte med allt hapnadsvackande Ni varit med om. Denna sista handelse kunde Ni besparats. Samtidigt ger den en skrammande bild av hur annorlunda livet ar dar nere. Hade detta skett i korsningen Edsgatan/Kungsgatan hade uppstandelsen varit enorm och tidningarna i vastsverige fyllda av detta i veckor. Jag antar att det inte ar sa i Homa Bay.

    Vi har middag for tva norska flickor och har mest shoppat idag. I morgon startar det med fresh track 0645 och lunch med Rotaryfolket lite senare.

    Ses snart
    Pok

    ReplyDelete