Sunday, March 27, 2011

Söndagsfrid!


Söndagen är ju vilodagen, men vi har passat på att göra sådant vi inte kan hinna annars. Morgonen startade med mässa i sjukhusets kyrka. Mer än 300 deltagare, de flesta skolbarn. Den varade i två timmar, och samtliga barn från 7-16 års ålder satt helt knäpptysta och stilla, utom när det var högljudd rytmisk sång med handklappning förstås. Otroligt fascinerande! Sedan hem för frukost med Anna, vår "inneboende" student. Hon har hamnat här tack vare att hon känner en läkare, Ulla från Skövde som varit här många gånger. Hon ska börja läsa medicin i höst, och gör nu lite olika saker under våren. Vi har ett hembiträde Selina som fixar det mesta, vi trodde hon var ledig idag, men då kom det en annan, Francesca. Vårt kylskåp har kommit igång, så snart har vår mat frusit igen, hoppas vi.
Efter frukosten gick vi ut en långpromenad på tre timmar tillsammans, i middagshettan.- Tokiga vita människor. Vi gick upp på berget bakom oss för att se på utsikten. Vi gick fel många gånger innan vi kom runt ett annat berg, där vi ska ta vår morgonpromenad. Man träffar idel vänliga människor som vill visa vägen. Lite försiktiga var vi då det finns giftiga ormar här, men allt gick bra.
Vi har hälsat på vår granne Anita som är irländska och nu jobbar här i Kenya på 18:e året, vi ska på middag till henne i morgon. Nu har vi Anitor som grannar både i Vänersborg, på Smögen och här! Sedan kom också sister Kathleen och hälsade oss välkomna. Hon är chefen och också irländska som har varit här i 30 år nu, en imponerande kraft.
Nu blir det snart mörkt, Lars gick ut på stan för att fota lite med sin nya kamera, jag hoppas han inte glömmer bort tiden utan kommer snart, för om en kvart ser man inte handen framför sig. I kväll blir det spagetti och köttfärssås, och jättegod fruktsallad. Annars är det mest vatten man längtar efter, för det är rejält varmt både natt och dag, och en bordsfläkt är det enda som kan lindra något inne.
Mitt jobb är inte lika enkelt att komma in i som Lars, jag har varit med på rond, och lite på operation, men själv tror jag det passar bäst på mottagningen, men då behöver jag ha en tolk. Vi får se vad dr Amollo och dr Sarah hittar på till mig i morgon. Det finns ett par CO; clinical officers också, Daniel och Alex, som är ett mellanting mellan läkare och sköterskor, de har jour och verkar vara mycket duktiga. Journalsystemet är helt datoriserat, även receptförskrivning, så efter patienten är klar på mottagningen går de upp till ett litet apotek och får sina mediciner. Sjukpanoramat är ju lite annorlunda än hemma minst sagt, och på avdelning har jag ju inte jobbat på länge. Det är vanlig vuxenavdelning med 60 platser, en barnavdelning, samt förlossning och neonatal, sammanlagt kanske 100 sängar. Det finns några intensiv- och isoleringsplatser, ett lab, röntgen för lungor och skelett. En HIV-klinik, med mera... Apropå det elektriska har klinikerna stora reservaggregat när strömmen går, så där klarar man sig bra.
Jag återkommer....(Helena)

1 comment:

  1. Hej!
    Låter helt fantastiskt. Jag bara längtar tills vi får komma och hälsa på!
    Inte så konstigt att dom tycker att ni är "tokiga vita människor" med tanke på hur pappa ser ut på den där bilden...
    Allt är fint här hemma, när jag landade på Malöga i em så hade äntligen vintern kommit tillbaka. Här ligger nu 5 cm slask...ni går inte miste om något.
    Ha de underbart! kramar

    ReplyDelete