Saturday, February 21, 2009

Ute i byarna..

Ja nu ar det lordag eftermiddag och det ar skont att vara ledig. Tyvarr har min mage brakat senaste 3 dagarna, sa har varit tufft att genomfora jobbet..Jag lever mest pa the och coca-cola just nu.
Vi har hittat var lilla oas pa turisthotellet nere vid sjon dar vi kan sitta i parken med utsikt over Victoriasjon och lasa och ata eller dricka nagot, omvaxlande med att vi turas om vid den enda igangvarande datorn inne i lobbyn. Det vaxer ett oerhort vackert "Flame-tree" i parken med en bar inunder. Man spelar hog afrikansk rytmisk musik, blandning mellan reaggie och hiphop ungefar. Nyss var det lat dar enda texten var "Barack.. Barack Obama"! Han ar oerhort popular, nastan som han ar deras ledare ocksa, och ger ett slags hopp at dem om en battre varld. Hans farmor har hov i byn hon bor nagra timmars resa harifran, man kan aka dit och fa halsa pa henne! Under tradet forbereds en grillbadd med nagot som ska rotera pa spett, och ett partytalt haller pa att dukas. Det ar nog nastan 35 i skuggan idag.
Jobbet ja, vi ar alltsa ute pa faltet i motsats till MSF (Lakare utan granser) som driver sjukhuset har inne i stan, och det ar oerhort primitivt, men halsokommitten ute i byarna gor i allmanhet sitt basta for att det ska fungera for oss. Man sitter i basta fall pa en stol och har ett bord och en brits for undersokning. Pa ett stalle ligger en skola intill med 250 barn i 8 klasser. Jag gick dit for att fota lite, och rektorn visade mig runt, hon satt i en lerhydda, men var stolt over barnen som sitter som ljus pa bankarna och jobbar aven om de ar utan larare i klassrummet. De ar oerhort disciplinerade, man far sakert en dask om man gor nagot bus. De ar 6 larare, och sa finns det en forskoleklass ocksa for 3-5aringarna, men de gar bara halva dagen, sedan gar de hem sjalva. Det finns ju ingen trafik som ar farlig, bara sma stigar.. Mannen som hjalpte oss dar berattade att halva befolkningen dar var under 5 ar, det ar knappt sa man tror att det ar sant, men det ar faktiskt barn overallt, och pa 5 ar har ju kvinnorna hunnit foda 3 barn.
Vi har haft mellan 17 och 66 patienter per dag, 130 pa 4 dagar denna veckan. Ungefar 1/3/del har malaria och
jag har nyupptackt 26 HIV-patienter som remitteras till sjukhuset for att komma med i HIV-programmet med behandling som ar kostnadsfri. Det finns manga hjalporganisationer inne i stan, USAID, Roda Korset mm. De nya HIV-patienterna ar mest kvinnor mellan 20 och 40, ett oandligt problem, det kanns som vi bara skrapar pa ytan. Samtidigt tar alla var diagnos med jamnmod, bara en 24-arig svart polioskadad man blev ledsen, hans hustru var ocksa pos och de har tva barn. Ham gar dubbelvikt pa hander och fotter (har flip-flop aven pa handerna, och har fatt en trehjulig cykel han kan transportera sig pa genom att cykla med handerna. Tragiskt, han var ju redan sa drabbad.
Min varsta dag var dock torsdagen da vi skulle oppna ett nytt stalle slummen, vi visste inte om det skulle komma nagon, och skoterskorna var negativa, for det ska egentligen vara minst 4 km for att vi ska vara dar. Svart att ta sig in med bilen forbi alla ruckel och smuts, smaungar som hangde i gallren som sitter framfor vara lyktor, och sa en mottagning i ett platkapell. Det var som att bygga koja i skogen med lite bastbitar, plastskynken, snorstumpar, for att astadkomma nagot vi kunde sitta pa och ha vara olika "avdelningar" pa. Det finns ju ingen sekretess alls. Journalen ar ett litet ituklippt skolhafte vi skriver i for hand. Jag var helt snurrig efter att ha varit uppe halva natten pa toa, men kalrade mig sittande utan att behova ga ut nagon stans. 66 patienter kom, och da var mycket tacksamma. Efterat holls en liten andakt dar pastorn och en del forsamlingsfolk kom medan vi plockade ihop och holl en bon for oss. Alla holl varandra i handerna och laste. De var mycket tacksamma och onskade att vi skulle sla rekord nasta vecka och ta 100 patienter (men da protesterade jag!) Det var sa fina ord att mina tarar rann..
Denna helgen stannar vi alltsa har for att acklimatisera oss, men nasta gor vi nog utflykt.
Tack for nu..

6 comments:

  1. Hej Helena
    Spännande att höra från dig! Tråkigt med magen, hoppas det lugnar sig. Vi har åkt skidor för första gången på 2 år idag! Härligt, och det snöar lite fortfarande.
    Vi hörs

    ReplyDelete
  2. Här är det fortfarande riktig vinter. Bo o Anita har varit ute på Vänern med Maggan o Mats och skrinnat ända till Rörvik. Nu kommer det dock ett rejält snöfall så då blir isen osäkrare att besegla. Gick ner i morse då halsen kännts rosslig de senaste dagarna. Fick ordnat Vasaloppsbiljett igår. Åker med H-P som kör från Liveröd på lördag morrn. Ansluter således i Åmål. Fick rejäl träningsvärk efter 4-milen i söndags. Körde två maskiner framgångsrikt i söndags. Med Gillet på Quality i tisdags. Bo har sålt en härlig glasskulptur av Uvesten dit. Idag begär sannolikt SAAB rekonstruktion, vilket är att jämställa med att gå i konkurs, fast med fördröjning. Varken Staten eller GM skjuter till pengar verkar det. Lite kusligt, men kanske det bästa att inte hållaa på med konstrgjord andning.PoK

    Detta skrev jag i veckan men inte förrän igår fick jag hjälp av Emil att öppna ett G-mailkonto så jag kan få iväg texten. Jag har precis torkat ögonen efter att ha läst Ditt senaste meddelande. Du skriver väldigt fint. Enkelt, koncentrerat och det är lätt att se allt Du varit med om. När jag kom hem igår kväll bjöd Bo o Anita på torskrygg. Läckert verkligen och till det en apelsininspirerad glasskomposition som var nåt som Du skulle älskat. Sitter på kontoret och försöker hinna ikapp allt som måste administreras. Om bara en vecka blir livet lite enklare när Janne kommer. Det ska verkligen bli spännande. PoK

    ReplyDelete
  3. Hej, vilka människoöden du träffar. Det är spännande att kunna följa din resa här på bloggen.

    ReplyDelete
  4. Springbritt försöker skicka ett meddelande själv.Jag har tagit en kopia på din blogg och lämnar till Ruth som är hemma nu.
    Hoppas din mage lugnar sig.
    Springbritt

    ReplyDelete
  5. Vad gripande du skriver. Man blir alldeles överväldigad av dina berättelser, en helt annan värld av oändliga behov....
    Hoppas du är återställd efter magplågan och att det var en engångshändelse. Här lyser solen, mycket snö, men takdropp och lite vårkänsla! Nu stundar lunch för barnen. Det kommer rent vatten ur kranen.. måste tänka på hur bra vi har det och vad lite man egentligen behöver...
    Sköt om dig, vi hörs

    ReplyDelete
  6. Hej Helena ! Vad roligt att få vara med lite grann. Sitter o letar efter Lars o Johan i öppet spår o skulle maila sidan till Per när jag såg ditt brev. Kontraster !!!!! Tråkigt att magen pajade direkt. Hoppas den håller nu.
    Jag förstår att detta måste bli en upplevelse utöver det vanliga, med många knip i bröstet o blöta kinder emellanåt, blandat med mkt värme o även glädje för det lilla. Härlig musik till detta.
    I går hamnade jag i ett TV program där man fick följa en flygvärdinna som hade haft alkoholproblem o som hade bestämt sig att leva under en period med en stam i Etiopien. Dom levde MKT primitivt. Eftersom dom var muslimer ( många är ju kristna i Etiopien ) drack dom ingen alkohol. Kvinnorna gjorde allt tungt arbete inklusive plocka upp o ned sina hyddor när dom vandrade vidare. Männen bestämde allt o vallade djuren. Sa en kvinna emot så fick mannen slå henne. Man o kvinna fick inte hålla varandra i handen eller kyssas. Man levde nästa skilda liv på dagarna men sov i samma hydda. Kvinnan med barnen , men hon kunde bli kallad på om han ville ha sex. Då var det bara att "lägga upp sig" . Inga kramar el. dylikt. Synd om männen oxå som inte fattar vad dom missar. Flickorna omskars som nyfödda eller senast 4-5års åldern. Barnmorskan i byn skar upp dom sedan vid förlossningen. Man behövde inte sy ihop dom sedan för man BAND IHOP BENEN i 3 DAGAR !!!! så läkte det ihop av sig själv.
    Ja det finns många planeter på vår jord. Tänk att man hamnade på den här......

    I Grästorp rullar det på. Samåka på morgonen gick bättre än jag trott. Går jag upp halv 7 har jag gott om tid. Åker sedan ca 20 över om alla skall med. Kickan placerar Lennart vid ladan i god tid o så plockar vi upp honom.
    Personalen tillmötesgående så klart. Stort uppdämpt behov med kontroller på folk som fått rec. förnyade under många år utan prover.
    Fibromyalgi en vanlig diagnos. Många pigga 85+ tanter o farbröder. Ja nu blev det långt men man får passa på när inte latmasken slagit till ännu. Många kramar al

    ReplyDelete