Friday, February 20, 2009

Omvalvande..

Ja nu ar det redan fredag, och en mycket tuff vecka borjar ga mot sitt slut..
Resa och allt gick bra via Nairobi med overnattning pa Hilton och utflykt till Karen Blixens hus och museum, en verklig oas. Vi hann och se the Message Tree pa Stanley Hotel, dar man sedan urminne satter upp meddelandelappar pa ett trad som vaxer genom taket pa restaurangen. Det var fore mobilernas tid kan man saga. En kvinna hade satt en lapp till Obama, "be ready at the Lincoln room, I am on my way"!
Hur som helst, vidare till Kisumo mandag morgon dar vi hamtades av Richard, och korda till en mataffar dar det forvantades att vi skule proviantera for en vecka eller sa, det tog ju lite tid, att samsas med en kvinna Kathrine fran Stockholm som jag bara kant nagra timmar om vad vibehovde och inte,. Vi visste ju inte heller vad som gar at skaffa pa plats.
Ivag pa nagot som ska kallas for landsvag, det ar bland den storsta skandalen har i landet, de ar i det narmaste helt ofarbara utan terranggaende fordon, oerhort gropiga och sonderkorda. Mesta tiden kor man faktiskt i diket, for dar ar det jamnare!
Vi togs emot av vara foretradare som hade ornat en liten fest pa en servering, med all personal som hjalper till. Pa tisdagen var vi ute parallellt med dem ett par timmar innan de lamnade, sa man fick lite hum om arbetet.
Mycket gar ut pa att administrera, jag ska vara chauffor, se till att bilen funkar och blir tvattad och har diesel. Jag har hand om medicinforrad, och far tidigt pa morgonen aka till apoteket och kopa mer. Eller till specerihandlaren for bomull och toapapper. Pa kvallen ska allt bokforas med patientavgifter och rapportlistor, ha hand om fattigfonden som bistar med pengar till behovande nyupptackta HIV-patienter for resa in till stan. Bestalla hem provtagningsmaterial och malariamedicin fran Nairobi. Betala till vakter, tradgardsmastaren, hembitradets hushallskassa mm.mm... Pa morgnarna ska bilen packas med alla lador, friskt vatten for hand och sartvatt, dricksvatten, och sa ska nagon fa med en tidning, nagon annan bananer.. Darefter hamtar jag skoterskan Grace och HIV/councellorn Merep, som samtigt ar lab.ass och skoter all provtagning. Vi har ochsa en assisten Janet med som delar ut mediciner och lagger om sar.
4 av mina mottagningar ligger ute pa landet dit det tar 1-2 tim att kora. Landskapet ar vacket och bordigt har, det ar gront och ganska torrt, men inte helt. Det ar kuperat och man sert ut over Victoriasjon pa manga hall. Det ar valdigt tattbefolkat, odlat pa stenaldersvis med hacka. Kvinnor skoter falten, med ett barn pa ryggen, hamtar vatten och bar allt pa huvudet. Mannen cyklar, gar och aker motorcykel, man ser dem egentligen inte arbeta pa landet. Nagra kanske vaktar djuren, kor och getter som strovar fritt och betar. Husen ar av lera, ibland tegel, med halm- eller korrugerat plattak. Man odlar majs, ananas, papaya, bananer, kal, rotfrukter och saljer.
Nu har tiden gatt for mig vid datorn for ikvall, maste hem innan det blir morkt. Jag fortsatter med det vasentligare imorgon, men ville ge en bild av miljon forst. Det ar runt 30 grader, ljust fran 7-7, sen kommer malariamyggorna..
Kram till alla som laser, kommentera garna..
God fredag

3 comments:

  1. Nu har jag telefonsupportat farsan så att han kan kommentera också... :-)

    Här i Stockholm har vi ett antal minusgrader och vi har precis kommit hem till fredagssoffan. Mannerströms fisksoppa står på spisen och snart börjar På Spåret... Onekligen rejäla kontraster mot ditt liv. Jag ska ut och köra sista längdpasset innan Vasan i morgon förmiddag.

    Låter som ett riktigt äventyr du är ute på! Se till att ta hand om dig själv också och njut av upplevelsen, vi tänker på dig här i Stockholm (alla tre)! Massa kramar!

    ReplyDelete
  2. Oj oj oj!!
    Helt otroligt, jag blir helt förvånad att höra dina berättelser om miljön. Alltså man ser det på tv men kan ändå inte tro att det är sant. Du kommer få berätta så mycket mer! Kan du lägga upp bilder?

    Jag och Helena har varit på Anna Ternheim-konsert i kväll. Hon trollbinder alltid, otroligt musikalisk.
    I malmö är det faktiskt också snö! Nu är det lite varmare dock så det lär väl inte stanna länge till, men det har varit mysigt att få lite vinter!

    Jag ska jobba både lördag och söndag,. jobbigt men bra med pengar... Har dock pajjat foten på något sätt så jag vet inte hur det kommer att gå att stå och gå i 9+4 timmar... Ska linda den nu och ligga med den i högläge..

    Tänker massor på dig!
    Hur är det om man vil prata lite med dig nån dag, när passar det bäst, eller är det för dyrt för dìg?

    Puss och godnatt, ha en trevlig helg!!
    -DOTTERN

    ReplyDelete